Smalle coniferen voor het bergwesten

Soms wil je gewoon dat een boom het hele jaar door groen blijft. Je hebt misschien privacy van een buurman nodig, of je hebt misschien een exemplaar met kleur en textuur nodig om je landschap te accentueren. Smalle of zuilvormige coniferen kunnen het antwoord zijn. Traditioneel gebruiken de meeste mensen arborvitaes (Thuja spp. en cvs., Zones 2-8) voor dit doel. Maar niet alle arborvitaes zijn even winterhard, zoals blijkt uit het enorme aantal van hen dat stierf in de Mountain West tijdens de ijskoude winter van 2019-2020. Ga in plaats daarvan naar een van deze winterharde opties die het goed zouden moeten doen in onze regio.

‘Skyrocket’ jeneverbes heeft een ijzige blauwgroene kleur die prachtig staat naast rood of oranje blad. Foto: Michelle Provaznik

‘Skyrocket’ jeneverbes

Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’, zones 3-9

Als je houdt van het uiterlijk van de Italiaanse cipressen (Cupressus sempervirens, Zones 7-10) die groeien in de Toscaanse regio van Italië, dan is deze plant iets voor jou. Deze blauwgroene conifeer, een van de smalste jeneverbessen die er is, zorgt voor een uniek accent, individueel of in symmetrische groepen geplant. Het kan een geweldig windscherm zijn, omdat het snel groeit, extreem winterhard is en ook droogtetolerant is. ‘Skyrocket’ staat in de volle zon en heeft weinig water nodig. Op de vervaldag zal het 20 voet lang en slechts 2 tot 3 voet breed worden.

Oostenrijkse dennen
‘Arnold Sentinel’ is droogtetolerant en vraagt ​​weinig onderhoud. Foto: Michelle Provaznik

‘Arnold Sentinel’ Oostenrijkse den

Pinus nigra ‘Arnold Sentinel’, zones 4-8

Ik maakte meer dan 10 jaar geleden kennis met deze plant toen we hem installeerden in een smal bed in de botanische tuin waar ik werk. Ik kon niet begrijpen hoe een Oostenrijkse den in de ruimte zou werken, omdat de rechte soort erg lang en breed is. Na het observeren van ‘Arnold Sentinel’ door de jaren heen, ben ik verkocht. Het heeft opstaande, dichte takken van donkergroene naalden op een plant die op de vervaldag 20 voet lang en 5 tot 6 voet breed wordt. ‘Arnold Sentinel’ groeit uniform en is daardoor een mooie accentplant. Het vereist volle zon en gemiddelde tot lage irrigatie. Je hoeft hem niet veel onderhoud te geven en hij behoudt zijn vorm tijdens sneeuwrijke winters. Droogtetolerant, het zou een interessante aanvulling zijn op een xerisch landschapsontwerp.

Iseli Fastigiate Colorado sparren
‘Iseli Fastigiate’ Colorado-spar bevat alle charme van de geliefde inheemse boom in een veel kleiner pakket. Foto: Michelle Provaznik

Colorado spar van ‘Iseli Fastigiate’

Picea pungens ‘Iseli Fastigiate’, zones 2-7

Onze inheemse Colorado-spar (Picea pungens, Zones 2-7) zijn te groot voor veel stadstuinen; ‘Iseli Fastigiate’ is een goed alternatief voor deze situaties. Zijn diepblauwe kleur en sterke, rechtopstaande vorm maken het een prachtig exemplaar. Een groepering ervan zal een aantrekkelijk scherm of haag vormen. Deze plant heeft meer water nodig dan de hierboven genoemde evergreens, maar is beter bestand tegen droogte dan andere sparren. In de volle zon wordt het 15 voet lang en 4 voet breed op de vervaldag.

—Michelle Provaznik is uitvoerend directeur van de Gardens on Spring Creek in Fort Collins, Colorado.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verkniptlandschap.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart