De beste fruitbomen voor Zuid-Californië

Fruitbomen kunnen een van de beste toevoegingen zijn aan elk landschap. Ze bieden schaduw en kleur naast gezond, lekker eten. In Zuid-Californië kunnen veel fruitbomen worden gekweekt. Maar de ijzingwekkende uren die sommige fruitbomen nodig hebben, diskwalificeren ze om hier te worden gekweekt, vooral omdat ons klimaat heter en droger wordt. Overweeg om meer aanpasbare fruitbomen aan uw landschap toe te voegen die bestand zijn tegen steeds drogere omstandigheden. De volgende drie planten groeien snel en bieden interessante vruchten die niet overal verkrijgbaar zijn in supermarkten. Ze hebben bewezen duurzaamheid en zijn zeer geschikt voor het kweken in warme, droge klimaten.

Jujubes lijken een beetje op bruine en gele pruimen en hebben een zoete, appelachtige smaak. Foto: Jane Gates

Jujubes produceren uniek fruit tussen sierlijk gebladerte

Jujube-bomen zijn populairder in andere landen dan in de Verenigde Staten. Ze zijn inheems in gematigde klimaten in Zuidoost-Europa en Azië met arme grond en weinig regen, waardoor ze perfect zijn voor Zuid-Californië. De bomen kunnen 15 tot 30 voet lang en net zo breed worden. De vrucht is klein en rond en smaakt als een kruising tussen een knapperige appel en een zoete dadel. Een zeer aanpasbare boom, jujube heeft geen opzichtige bloesems, maar heeft een sierlijke, enigszins hangende groeiwijze. Het groeit goed in de volle zon, heeft geen kunstmest nodig en wordt niet vaak aangevallen door ongedierte. Hoewel de vrucht tussen doornige takken groeit, is het de moeite waard om zorgvuldig te plukken.

vijgenplant
Vijgen zijn relatief onderhoudsarm, maar hebben baat bij aanvullend water en kunstmest. Foto: Andy Pulte

Vijgen zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn er in alle soorten en maten

Er zijn een aantal verschillende soorten vijgen, elk met groen of paars fruit. Vijgen kunnen variëren van 6 tot 30 voet lang en net zo breed. Dit zijn merkwaardige planten zonder zichtbare bloemen. De bloemen openen zich in het binnenste van de vrucht en worden bestoven door kleine wespen. De zaden die zich binnenin ontwikkelen, creëren de knapperige textuur. Vijgen zijn gemakkelijk te verzorgen. Het is het beste om ze te bemesten wanneer de boom in het vroege voorjaar in blad breekt. Als je ziet dat fruit begint te groeien, kunnen ze weer worden bevrucht. Vijgen geven je veel fruit, zelfs zonder kunstmest, maar voor grotere en sappiger gewassen – vooral in gebieden met arme grond zoals het binnenland van Zuid-Californië – maakt het een verschil. Vijgen kunnen goed tegen droogte, omdat ze inheems zijn in de Middellandse Zee en West-Azië, maar ze produceren ook beter fruit met wat aanvullende irrigatie in de zomer. Ze kunnen ook in de volle zon of halfschaduw groeien. Twee beproefde variëteiten voor Zuid-Californië zijn ‘Mission’ en ‘Brown Turkey’.

granaatappel struiken
Granaatappels hebben net zoveel waarde als sierplanten met hun dichte, drukke gewoonten en grote feloranje bloemen. Foto: Jane Gates

Granaatappels hebben prachtige oranjerode bloemen en produceren tonnen fruit

Granaatappels zijn misschien niet de gemakkelijkste vruchten om te eten, maar ze bieden uitstekende gezondheidsvoordelen en smaken heerlijk! De planten bieden ook sierwaarde met hun grote oranje en rode bloemen en hun grote, ronde vruchten die bungelen als kerstboomversieringen. Granaatappels zijn struiken en groeien in een drukke groeiwijze met veel laaghangende takken. Ze kunnen 6 tot 20 voet lang en bijna net zo breed worden, maar de meeste zullen hier aan de kleinere kant van dat bereik groeien. Granaatappels zijn inheems in droge klimaten in Midden- tot West-Azië. Ze zijn zeer droogtetolerant en houden van volle zon. Maar net als jujubes en vijgen waarderen ze een beetje extra irrigatie in de zomer.

Als je erover dacht om dit jaar wat fruitbomen te planten, is dit het moment om een ​​of meer van deze stoere planten te proberen. Alle drie zijn veel minder veeleisend en beter bestand tegen droogte dan andere, meer algemeen geteelde vruchten zoals appels, peren en steenvruchten. Houd er rekening mee dat het het komende decennium waarschijnlijk warmer en droger wordt in Zuid-Californië. Sterke, gezonde fruitbomen moeten vele jaren meegaan en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door een van deze aan uw landschap toe te voegen, verlengt u de schoonheid en productiviteit van uw tuin, zelfs als het weer blijft veranderen.

—Jane Gates is de eigenaar van Gates & Croft Horticultural Design in Los Angeles en de auteur van: De hele tuin is een podium: de best presterende planten kiezen voor een duurzame tuin.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Verkniptlandschap.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart